Corina Karstenberg

 

WHO SAID THE SKY ISN'T GREEN?

 

 

 

 

 

Corina Karstenberg (Nl)

(Doña Dulcinea)

 

Vanaf 1967 woonde Corina korte tijd in Stein, een steenworpafstand van Genk. Niet lang daarna verhuisden haar ouders naar Heerlen.

Na het afronden van haar opleiding als meubelmaker en

meubelstoffeerder vertrekt zij op twintigjarige leeftijd naar Brussel om zich te specialiseren in restauratie van hout en het snijden van ornamenten, daarnaast leert zij de basisbeginselen van polychromie.

Ook volgt zij een blauwe maandag schilderen aan de kunstacademie in Leuven, hier krijgt zij les van Pol Mariën.

De laatste twee jaar van haar Brusselse periode is zij eerst stagiaire en later zelfstandig restaurateur bij het Koninklijk Museum voor Midden Afrika, en maakt gebruik van de ateliers binnen het museum. Hier maakt Corina kennis met de koloniale wereld van weleer, waarvan de gruwelijke sporen overduidelijk zichtbaar zijn. Deze ervaring zorgt ervoor dat zij stopt met restaureren en terugkeert naar Heerlen om te gaan studeren om zo de wereld waar zij in leeft beter te begrijpen.

Eerst behaalt zij een bachelor in religiestudies en vervolgens een master als cultuurhistoricus. Voor haar afstuderen schrijft zij in 1999/2000 haar scriptie over het dan nog nieuwe begrip transgenderisme aan de universiteit van Swansea in Wales.

Beide studies geven haar inzicht in hoe de wereld niet alleen beïnvloed is door religie en de dominante Westerse cultuur maar ook door de tegenstellingen van gender, ras en identiteit. Vanaf het moment dat zij gaat studeren begint zij met het maken van portretten die een verhaal te vertellen hebben.

Mensenrechten lopen als een rode draad doorheen haar werk.

Internet speelt vandaag de dag een belangrijke rol, waarbij twitter op dit moment haar belangrijkste kanaal is om wereldwijd verhalen te ontdekken waarover zij anders niet had gelezen of gehoord. Zij is actief op twitter onder de naam Doña Dulcinea.

Corina volgt nu met veel enthousiasme beeldhouwen aan de academie in Genk.

In deze expositie in The Gallery toont Corina voornamelijk portretten en een enkel abstract werk. Voor geïnteresseerden in de achterliggende verhalen ligt er een klein drukwerk klaar, maar ook zonder dat kunt u haar kleurrijke kunst bewonderen.

Datum

9/02 - 18/02/2018

Open

vr., za, zo.

 

van 12u00 tot 18u00

 

 

Categorie

Schilderkunst

© Corina Karstenberg

Potential refugee.

© Corina Karstenberg

Flower of inspiration. Nina Simone.